Solmuş Çiçeklerinizi Çöpe Atmayın! İşte Onları Canlandırma Yolları
Eğer o çok sevdiğiniz çiçekleriniz solduysa sakın çöpe atmayın. Onları canlandırmak aslında çok ama çok kolay. İşte solmuş çiçekleri canlandırmanın yolları...

Bitkiler, sadece doğamızı değil ev ve iş yerlerimizi de güzelleştirir. Ancak bazen başımızı ağrıtabilir ve bizi endişeye sürükleyebilir. Sanırım bu durumu da en çok daha önce hiç bitki bakımı hakkında detaylı bilgiye sahip olmayan kişilerin, pandemi döneminde evlerini çeşit çeşit bitkilerle donatanlar yaşadı.
Ev bitkilerinin bazısı bakımı basit bazısı ise zordur. Bazısı daha kolay bitki biti üretir ve çürümeye yatkındır. Elbette bunun sebebi aşırı sulama veya sağlıksız bitkiler ile yan yana gelmiş olmasıdır. Ancak üzülmeyin. Eğer bitkiniz de çürüme, bitlenme veya solma var kolay bir şekilde atlatabilirsiniz.
Solan Bitkileri Hayata Döndürmenin Yolları
1- Toprak Değişimi
Solan bitkiniz, satın alındığında toprağı değiştirilmediyse, solma belirtisi gösterdiğinde güvenilir mineral ve vitaminli bir toprak ile toprağını değiştirin. Toprağını değiştirmeden önce bitkinin dikili olduğu toprağın tamamen kurumasını bekleyin.
2- Budama
Solan çiçekleri veya bitkiler, budayarak da hayata döndürebilirsiniz. Özellikle köklerde hasar var ise yaprakları budayın ki kökün kendini iyileştirmesi için zaman verin. Kök sağlam ama yapraklarda kararma var ise, kararma görülen yaprakları ve çevresinden birkaçını steril bir makas ile kesin.
3- Yer
Bitkinizi iyi tanıyın. Örneğin; paşa kılıcı loş ışıkta da büyüme gösterir, güneş altında da. Ancak her bitki buna müsait değildir. O yüzden bitkinizin ne kadar güneş ışığına ihtiyacı var ise ona göre konumlandırarak yaprakların yanmasını ve solmasını engelleyin.
4- Sulama
Bitkilerinizi düzenli olarak belirlediğiniz günlerde ve içme suyu ile sulayın. Örneğin; kış aylarında 7 ila 10 gün arasında bitkinizi, öğleden önce ve içme suyu ile sulayabilirsiniz. Yaz aylarında ise bitkinin toprak nemini kontrol ederek hafta da 2 defa sulayabilirsiniz. Ayrıca bitkinize her zaman sabit miktarda su verin. Ta ki daha büyük bir saksıya geçirinceye dek.
5- Gübre
Bitkilerinizi, ilk baharda ve yaz aylarında gübreleyin. Elbette kış aylarında sıvı bitki besinleri kullanarak gübreleyebilirsiniz. Ancak benjamin gibi salon bitkileri kış aylarında gübrelenmekten hoşlanmaz. Bu yüzden bitkinizin türü hakkında bilgi edinin.
6- Temizlik
Eğer paşa kılı, salon sarmaşığı veya deve tabanı gibi yaprakları silinebilen bitkileriniz var ise hafta en az 1 kez yapraklarını nemli bir bez ile silin. Bu sayede yapraklar hava alacak ve daha canlı ve parlak görünecektir.
Kaynak: Milliyet